Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bujtor István elment (2009. szept. 25.)

2009.09.25

Kép

Bujtor István 1942. május ötödikén született Frenreisz István néven, a világhírű Gundel Károly vendéglős unokájaként. Féltestvére volt Latinovits Zoltán, édes öccse Frenreisz Károly zeneművész. Színészi pályája kezdetén vette föl anyai nagyanyja nevét. Édesanyja, Gundel Katinka, nemrég lett száz éves.
A Közgazdasági Egyetemen diplomázott 1965-ben külkereskedő-szakon, de soha nem dolgozott a szakmájában. Már 1964-ben megkapta az első filmszerepét a Kőszivű ember fiai-ban, majd, még ugyanebben az évben az első főszerepét Máriássy Félix Karambol című alkotásában, ahol bátyjával, Latinovits Zoltánnal játszhatott együtt.

Azóta több, mint hetven filmben láthattuk. Feledhetetlen alakításait többek között a Sándor Mátyás, vagy a Talpuk alatt fütyül a szél című alkotásokban élvezhettük. Könnyedebb oldaláról is megmutatkozott a Bors című sorozatban, vagy a Szomszédok teleregényében.
Nem feledjük A dunai hajós, A három testőr Afrikában, vagy a Szegény Dzsoni és Árnika című filmekben nyújtott teljesítményét sem.

Majd` harminc filmben adta magyar hangját Bud Spencer szájába. Ezen kívül másokat - így Nick Nolte-t is -, szinkronizálta.

Tagja volt egy sor magyar színháznak, így például a Győri Kisfaludy-nak, a József Attila Színháznak, a Pécsi Nemzetinek, a Vígszínháznak, a székesfehérvári Vörösmarty-nak és a Veszprémi Petőfi Színháznak, amelyet a 2007-es év vége óta vezetett.
Számos színházi szerepe mellett (mint például Petrucchio a Makrancos hölgy-ben) rendezéseit is élvezhettük: A kaktusz virágát, a Játék a sötétben-t, a Hyppolit, a lakáj-t, vagy a Kakukkfészek című darabot, amelyben az indián ápolt szerepét is ő maga alakította.

1993-tól a Mahír Film Kft-t is vezette.

1979-ben magkapta a Balázs Bála díjat, ugyanebben az évben A legjobb férfi alakítás díját is. 2002-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét (polgári tagozat).

Ezen kívül vitorlázásban hatszoros magyar bajnok volt, egyszer még az olimpiai válogatottba is nevezték. A vitorlázás később is mindig megmaradt a művész kedves időtöltéseként.

Nagy figyelemmel kísértük élete utolsó hónapjait, ahogyan a szörnyű betegséggel küzdött és mindannyian reméltük, hogy legyőzi a kórt.
Sajnos ez a győzelem már nem volt megírva, Kedves Ötvös Csöpi!
 
Mindannyian szeretettel emlékezünk nemzetünk nagy színművészére.

Nyugodjék békében Bujtor István.

 

(Forrás: Kárpáti Harsona)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.